پس از آنکه دندانهای طبیعی از بین میروند به سختی میتوان عملکرد ظاهر آنها را بازسازی کرد. با کاربرد اصول پروتزهای ثابت و متحرک و استفاده از ایمپلنتهایی که در استخوان قرار میگیرند ظاهر طبیعی دندان های بیمار به او برگردانده میشود. ایمپلنتهایدندانی طی جراحی در استخوان فک قرار میگیرند این فرایند، شامل چندین مرحله است و ممکن است کامل شدن آن 3 تا 9ماه طول بکشد بسته به نوع ایمپلنت مراحل آن ممکن است متفاوت باشد. بیشتر جراحیهای ایمپلنت در مطب دندانپزشکی انجام میشود ولی ممکن است بسته به وضعیت سلامتی بیمار و نوع ایمپلنت برخی از آنها در بیمارستان صورت گیرند.
ایمپلنت دندانی
ایمپلنت دندانی یک پیچ فلزی است که جایگزین ریشه دندان از دست رفته میشود یک دندان مصنوعی (تاج) برروی قسمت پیچ (پایه) قرار میگیرد و به دندان شما نمای دندان واقعی میبخشد. ایمپلنت دندانی شامل دو مرحله جراحی و پروتز است. متخصیصین دندانپزشکی نظیر جراحان فک و صورت، پریودنتیستها، متخصصین پروتز و ایمپلنتولوژیستها میتوانند اینکار را انجام دهند همچنین تکنسینهای دندانی در لابراتوارها در ساخت پروتز ایمپلنت نقش مهمی دارند.
مزایای ایمپلنت دندانی
-1 مقاومت بالا،زیبایی فوق العاده
-2 بازگرداندن توانایی جویدن طبیعی
-3 جلوگیری از تحلیل استخوان فک
-4 جلوگیری از دگرگونی فرم صورت
-5 صحبت کردن راحتتر نسبت به سایر پروتزها
-6 افزایش اعتماد به نفس
ویژگی های بیمار ایمپلنت
ایمپلنتهای دندانی برای همه مناسب نمیباشد.
بیمار ایدهآل کسی است که از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشد، استخوان آلوئور او از لحاظ کمی و کیفی مناسب باشد و بیمار بتواند بهداشت دهانی خوب داشته باشد و به طور منظم جهت کنترل به دندانپزشک مراجعه نماید انتخاب درمانی متعددی برای بیمارانی که چندین دندان یا همه دندانهای خود را از دست دادهاند، وجود دارد که هنگام طرح درمان دندانپزشک و بیمار درباره نیازها و توقعات صحبت میکنند.
موارد عدم تجویز ایمپلنت
ایمپلنتها نیز مانند سایر اعمال دندانپزشکی میتوانند ریسک داشته باشند. به دلیل آنکه هر بیمار وضعیت منحصر به فردی دارد، نمیتوان موفقیت هیچ جراحی را100 درصدتضمین نمود.
-1مانند هرجراحی دیگر،ایمپلنتها از ریسک عفونت وسایر عوارض برخوردارند.
-2 گاهی ممکن است یک ایمپلنت لق شده ونیاز به جایگزینی داشته باشد.
-3 جراحی ایمپلنت ممکن است برای برخی از بیماران از لحاظ روحی ورانی مشکل باشد.
-4براکسیزم(دندانقروچه) میتواند باعث شکست ایمپلنت ها شود.
نگهداری (Maintenance) ایمپلنت های دندانی
یکی از اساسیترین بخشهای درمان بیماران با ایمپلنتهای دندانی، نگهداری آنهاست. مرحله نگهداری شامل مراقبتهای در منزل توسط بیمار و ویزیتهای مرتب و برنامه ریزی شده در مطب می باشد.سلامت بافتهای اطراف ایمپلنت یکی از نکات کلیدی درمان میباشد، همان طور که میدانیم تمیزکردن شیار سالکوس دور دندانهای طبیعی از اهمیت زیادی برخوردار است. تجمع پلاک باکتریال در بافتهای اطراف ایمپلنت باعث التهاب و خونریزی لثه میشود. بسیاری از بیمارانی که با ایمپلنت درمان شده اند، دندانهای طبیعی خود را به دلیل بیماریهای مزمن پیودنتال از دست دادهاند ، آموزش دادن این بیماران و ایجاد انگیزه در آن ها برای رعایت دقیق بهداشت در منزل بسیار مشکل است ولی برای موفقیت بلندمدت ایمپلنت آن ها الزامی است.
مراقبتها در منزل
هدف از مراقبت درمنزل توسط بیمار، برداشت تمامی پلاکها و خردههای غذایی حداقل یکباردرروز میباشد. به بیماران باید تاکید کرد ازوسایل بهداشت دهان استفاده کنند.
-1 مسواک دستی یا برقی
-2 مسواک های Tufted-Single
-3 برس های مخصوص پروتزهای پارسیل